DIY: Monstera stekken

Onze planten in de woonkamer groeien heel hard. Ze staan onder een groot dakraam waar geen direct zonlicht doorheen komt maar het is wel lekker licht. Aangezien de Monstera uit zijn voegen barst ga ik deze verkleinen en stekken tot een nieuwe plant.

Waar moeten we mee beginnen om een plant te kunnen stekken? Een normale plant kan in de grond al wortels hebben, dus als ze hem er voorzichtig uit graaft haal je een plantje met wortels en al eruit. Redelijke easy dus, maar wel een precies werkje.

Bij een vetplant/cactus kun je met een (schone) schaar ook een stuk blad dicht bij de aarde afknippen en in een klein glaasje met water zetten. Zo komen er binnen twee weken kleine wortels aan zodat je ze daarna in de aarde kan plaatsen.

Bron: Wonen&Co

Bij een Monstera moet stekken weer op een andere manier. De Monstera heeft namelijk zogenoemde lucht wortels. De wortels zoeken naar nieuwe voeding (in de grond). Wanneer je een Monstera tak dus afknipt net onder zo’n luchtwortel dan kun je deze aftakking met wortel en al in een nieuwe pot met aarde planten.

Bron: Hemelryk

De nieuwe Monstera moet daarna vooral veel water krijgen. Kunstmatige voeding is natuurlijk ook altijd goed. Ik sproei ook 1x per week met een plantenspuit onze binnenplanten. Vloerverwarming is helaas een boosdoener en het droogt planten ook vrij snel uit. De kerstboom heeft het ieder jaar ook zwaar te verduren.

Zie hier het resultaat. Een nieuwe plant om van te genieten en de oude plant kan nu ook weer beter doorgroeien. Everybody happy!

Kijk voor meer leuke plantentips ook bij Mama Botanica.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven