Klein balkon, veel kansen!

Balkon transformatie

Eerlijk is eerlijk, we hebben bijna allemaal te maken met een klein balkon waar we graag zoveel als mogelijk willen zitten. Voor een vriendinnetje heb ik wat ideeën en tips op een rijtje gezet om haar balkon een gezellige sfeer te geven, zonder al teveel kosten te hoeven maken.

Naar mijn idee zijn er een aantal dingen die nuttig zijn op een balkon en waar een ruimte al snel van opknapt. Maar de vraag is natuurlijk ook wat is er mogelijk aan de bestaande constructie van het balkon (huur vs koop woning). Kun je in de muren boren of mag je schilderen? Met de volgende items kun je een balkon gebruiksklaar maken:
Een zitje, 2 of 3 goeie planten, een kleedje en wat kussens, verlichting (in de vorm van een lampjes slinger) en (be)schutting.

Om te beginnen met een zitje zijn er natuurlijk meerdere mogelijkheden. Indien je de ruimte daarvoor hebt kun je voor een frans balkon setje kiezen én een loungeset. Het franse balkon setje kun je uiteraard ook inklappen en tevoorschijn halen wanneer je bijvoorbeeld wilt eten. Een lounge set is makkelijk gemaakt met een aantal pallets die je voorziet van een dekmatras (Ikea of Leenbakker) en deze kun je weer heel praktisch in verschillende opstellingen neerzetten.

Planten mogen natuurlijk niet ontbreken op een balkon. Zorg dat je 2 grote buitenplanten aanschaft die makkelijk in gebruik zijn (let ook op of je balkon op het Noorden/Oosten/Zuiden/Westen staat anders heb je in no time een dorre boel staan). Makkelijke balkonplanten zijn bijvoorbeeld Bamboe, de Olijfstruik, Gras/Riet en Lavendel. Ook kun je er voor kiezen om een aantal binnenplanten wanneer je op je balkon zit naar buiten te zetten voor die extra sfeer (bijvoorbeeld wanneer je balkon aan je woonkamer of slaapkamer grenst). Dan heb je er zowel binnen als buiten plezier van!

Met een kleedje en een tafeltje heb je al snel de gezellige woonkamer sfeer te pakken en deze kun je wederom voor binnen gebruiken. Hetzelfde geldt voor kussens, welke ik ieder jaar weer vervang en elders in huis hergebruik.

Verlichting is super simpel te maken door een lichtsnoer op te hangen. Verder kun je bij Ikea, Hema en Xenos leuke lampionnen kopen die op zonne-energie werken zodat je hiervoor geen elektra aansluiting nodig hebt. Vooral voor de avonden echt een must!

Wanneer je wat inkijk hebt vanuit de achterzijde (in Amsterdam een bekend issue) kun je gemakkelijk met bamboe of met planten een schutting maken die ook gezellig oogt. Bamboe is super duurzaam dus een bijkomend voordeel. Ook met gordijnen kun je een makkelijke afscheiding maken. Je hangt alleen een roede op en koopt 1 of 2 kant en klaar gordijnen en klaar!

Hier onder een aantal voorbeelden hoe een klein balkon al snel je lievelings plek in de zomer wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven